Datum: 20 maart 2018
Deel dit artikel via:

Luteoline

Wat is luteoline

Luteoline is een flavonoïde dat vooral voorkomt in kruiden zoals peterselie, rozemarijn en tijm, artisjokken en selderij.

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden zijn stoffen die worden teruggevonden in planten waar ze onder andere verantwoordelijk zijn voor de kleur en smaak. Flavonoïden zijn veelvuldig aanwezig in ons voedsel en komen voor in groenten, fruit, kruiden, zaden en noten en hiervan afgeleide producten zoals olijfolie, thee en rode wijn. Van flavonoïden zijn er vele verschillende effecten op onze gezondheid beschreven. Zo beschermen ze ons tegen schadelijke zuurstofradicalen en onderdrukken ze ontstekingsreacties. Bovendien hebben ze mogelijk een gunstige werking in verschillende ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en hersenaandoeningen.

Wat doen flavonoïden?

Er zijn aanwijzingen dat flavonoïden schadelijke ziektemechanismen in multiple sclerose (MS) kunnen onderdrukken.  Verschillende studies, waarbij er gebruik gemaakt werd van celkweekmodellen, hebben aangetoond dat bepaalde flavonoïden, waaronder luteoline, de productie van schadelijke stoffen door immuuncellen kunnen remmen 1. Daarnaast kunnen ze de opname van myeline door deze immuuncellen verminderen 2. In deze modellen blijkt luteoline één van de meest potente flavonoïden te zijn. Een zeer interessante bevinding is dat het luteoline de ziektesymptomen in een diermodel voor MS bijna volledig kan onderdrukken 3. Dit zelfs wanneer het luteoline na aanvang van de symptomen aan de dieren werd gegeven.

Wat betekenen deze bevindingen?

Het feit dat het luteoline een gunstig effect in deze dier- en celkweekmodellen voor MS heeft, wil echter nog niet zeggen dat deze stof ook de ziektesymptomen in mensen met MS kan onderdrukken. De gebruikte modellen zijn representatief voor MS of ziektemechanismen in MS. Dit blijkt onder andere uit het feit dat alle huidige beschikbare behandelingen voor MS ook effectief zijn in deze modellen. Er zijn echter ook voorbeelden bekend van stoffen die wel een gunstig effect lieten zien in het diermodel, maar niet of minder effectief bleken te zijn in mensen met MS. Verder onderzoek van luteoline in mensen met MS is dan ook noodzakelijk voordat geconcludeerd kan worden dat luteoline MS kan onderdrukken. Dit onderzoek is echter erg duur en is daarom moeilijk uit te voeren zonder sponsoring van een farmaceutisch bedrijf. Doordat voedingscomponenten lastig patenteerbaar zijn, zijn de winstmogelijkheden voor bedrijven beperkt en is er vanuit deze hoek weinig interesse om dergelijke studies te financieren.

Wat zijn de bijwerkingen?

Er zijn tot noch toe geen grote bijwerkingen van de inname van luteoline beschreven. Om er zeker van te zijn dat deze er niet zijn, dienen er gecontroleerde studies in grote groepen mensen uitgevoerd te worden. Ook in relatie tot andere aandoeningen van het centraal zenuwstelsel zoal ALS, autisme en de ziekte van Alzheimer wordt er gesuggereerd dat luteoline protectief is, maar net als voor MS zijn er hier geen of zeer beperkte studies in mensen uitgevoerd en is verder onderzoek onontbeerlijk 4 .

Samenvatting

Luteoline is een flavonoïde dat een sterk potentieel vertoont in het onderdrukken van ziekteprocessen en symptomen in modellen voor MS. Verder onderzoek door middel van klinische studies in mensen met MS is echter essentieel alvorens geconcludeerd kan worden dat deze plantaardige stof de ziekte kan onderdrukken.

Referenties

  1. Luteolin reduces IL-6 production in microglia by inhibiting JNK phosphorylation and activation of AP-1. S Jang et al., PNAS 2008 105:21 7534-7539
  2. Flavonoids inhibit myelin phagocytosis by macrophages; a structure-activity relationship study. JJA Hendriks et al., Biochem. Pharmacol. 2003 Mar 1;65(5):877-85
  3. Flavonoids influence monocytic GTPase activity and are protective in experimental allergic encephalitis. JJA Hendriks et al., J. Exp. Med. 2004 Dec 20;200(12):1667-72.
  4. Luteolin and Lutimax. ALSUntangled Group (2011) No. 10, Amyotrophic Lateral Sclerosis, 12:3, 235-237

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2024