Datum: 10 mei 2023
Deel dit artikel via:

Koffie en neurodegeneratieve aandoeningen

Koffie is een van de populairste dranken wereldwijd (1). Het bevat meer dan duizend biologisch actieve stoffen, waaronder cafeïne, tannine, eiwitten, vezels en lipiden (2). Verschillende studies hebben al aangetoond dat koffie-inname een positief effect kan hebben op neurologische aandoeningen. Zo zagen onderzoekers bijvoorbeeld een significante vertraging van de cognitieve achteruitgang in Alzheimerpatiënten en observeerden ze een verbetering van de motorische functie bij Parkinsonpatiënten (3-5). Hierbij werd steeds de vergelijking gemaakt tussen patiënten die koffie dronken ten op zichte van patiënten die dit niet deden.

Bij een studie naar Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS), werd aangetoond dat wanneer personen 1-4 kopjes koffie per dag dronken, ze een verminderd risico hadden om de ziekte te ontwikkelen (6). Dronken ze echter decafeïne koffie in plaats van “gewone” koffie, dan hadden ze net een verhoogd risico (7). Dit kan verklaard worden door de afwezigheid van cafeïne die mogelijk verantwoordelijk is voor het beschermend effect. Bij verschillende diermodellen van ALS is namelijk aangetoond dat cafeïne zorgt voor een verminderde activatie van immuuncellen en een remmend effect heeft op de werking van bepaalde receptoren die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsreacties (8, 9).

Link tussen koffie-inname en MS

Hoe zit het nu bij Multiple Sclerose (MS)? Onderzoek heeft al aangetoond dat mensen die meer dan 4 kopjes koffie per dag drinken, zo’n 30% minder kans lopen om MS te krijgen dan personen die geen koffie drinken (10, 11). Naast een verminderd risico op de ziekte, vond een andere Belgische studie ook een positief effect op het ziekteverloop wanneer personen toch MS krijgen (11). Ze vonden namelijk dat het ziekteverloop trager was bij MS-patiënten die dagelijks koffie dronken ten opzichte van patiënten die geen koffie dronken. Relapsing-MS patiënten die dagelijks een kopje koffie dronken, bereikten zelfs pas 5 jaar later een ziekte-score van 6 in vergelijking met patiënten met relapsing-MS patiënten die geen koffie dronken (11). Samengevat tonen deze studies dus aan dat koffie-inname het risico op MS vermindert en dat wanneer deze koffiedrinkers toch MS krijgen, de ziekte trager verloopt. Andere studies konden deze resultaten van deze onderzoeken echter niet bevestigen (12, 13). Zij vonden namelijk geen significant effect van de koffie-inname op het risico op MS en/of het ziekteproces ervan (12,13).

 

“Er is dus nog geen sluitend bewijs dat koffie effectief een gunstig effect heeft op het krijgen van  en het ziekteverloop van MS”

Ook het mechanisme dat achter de mogelijk positieve effecten ligt, is nog onbekend. Wel zijn er al dierstudies die aantonen dat cafeïne en polyfenolen in koffie (zoals resveratrol) ontstekingen in de hersenen en oxidatieve stress kunnen verminderen; twee processen die een belangrijke rol spelen in het ziekteverloop van MS (14-16).

Koffie en MS-symptomen

Als we kijken naar het effect van koffie op de symptomen van MS, is er weinig verschil tussen MS- patiënten en gezonde controles. Koffiedrinkers zijn over het algemeen minder vermoeid, alerter en kunnen zich vaak beter concentreren (10, 17). De effecten zijn hierbij het grootst bij patiënten die meer vermoeidheid ervaren (17). Daarnaast zijn bijwerkingen beperkt en gelijkaardig bij gezonde controles en bij MS-patiënten. Zo zijn er klachten van hoofdpijn, maagpijn of hartkloppingen mogelijk bij koffie inname. Deze zijn echter niet significant verschillend tussen de twee groepen (17). Een belangrijke kanttekening bij deze studie is wel dat er hier gekeken werd naar een vrij kleine studiepopulatie en dat er niet gecorrigeerd werd voor andere dranken die een positief/negatief effect kunnen hebben, zoals thee of alcohol.

Samengevat

Verschillende studies tonen aan dat er een link is tussen koffie-inname en het risico op de ontwikkeling van MS. Daarnaast is er mogelijk ook een effect op de snelheid van het ziekteverloop. Welk molecule hier precies voor verantwoordelijk is, is nog niet geweten. Er is daarom verder onderzoek nodig om de onderliggende mechanismen op te helderen. Echter af en toe een kopje koffie kan dus geen kwaad.

Referenties

  1. 1. FAO. FAO statistical pocketbook: Coffee. Food and Agricultural Organization of the United Nations Rome; 2015.
  2. 2. Spiller MA. The chemical components of coffee. Prog Clin Biol Res. 1984;158:91-147.
  3. 3. Ritchie K, Carrière I, de Mendonca A, Portet F, Dartigues JF, Rouaud O, et al. The neuroprotective effects of caffeine: a prospective population study (the Three City Study). Neurology. 2007;69(6):536-45.
  4. 4. van Gelder BM, Buijsse B, Tijhuis M, Kalmijn S, Giampaoli S, Nissinen A, et al. Coffee consumption is inversely associated with cognitive decline in elderly European men: the FINE Study. Eur J Clin Nutr. 2007;61(2):226-32.
  5. 5. Postuma RB, Lang AE, Munhoz RP, Charland K, Pelletier A, Moscovich M, et al. Caffeine for treatment of Parkinson disease: a randomized controlled trial. Neurology. 2012;79(7):651-8.
  6. 6. Beghi E, Pupillo E, Messina P, Giussani G, Chiò A, Zoccolella S, et al. Coffee and amyotrophic lateral sclerosis: a possible preventive role. Am J Epidemiol. 2011;174(9):1002-8.
  7. 7. Morozova N, Weisskopf MG, McCullough ML, Munger KL, Calle EE, Thun MJ, et al. Diet and amyotrophic lateral sclerosis. Epidemiology. 2008:324-37.
  8. 8. Brothers HM, Marchalant Y, Wenk GL. Caffeine attenuates lipopolysaccharide-induced neuroinflammation. Neurosci Lett. 2010;480(2):97-100.
  9. 9. Ng SK, Higashimori H, Tolman M, Yang Y. Suppression of adenosine 2a receptor (A2aR)-mediated adenosine signaling improves disease phenotypes in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis. Exp Neurol. 2015;267:115-22.
  10. 10. Hedström A, Mowry E, Gianfrancesco M, Shao X, Schaefer C, Shen L, et al. High consumption of coffee is associated with decreased multiple sclerosis risk; results from two independent studies. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 2016;87(5):454-60.
  11. 11. D’hooghe M, Haentjens P, Nagels G, De Keyser J. Alcohol, coffee, fish, smoking and disease progression in multiple sclerosis. European Journal of Neurology. 2012;19(4):616-24.
  12. 12. Pekmezovic T, Drulovic J, Milenkovic M, Jarebinski M, Stojsavljevic N, Mesaros S, et al. Lifestyle factors and multiple sclerosis: a case-control study in Belgrade. Neuroepidemiology. 2006;27(4):212-6.
  13. 13. Massa J, O’reilly E, Munger K, Ascherio A. Caffeine and alcohol intakes have no association with risk of multiple sclerosis. Multiple Sclerosis Journal. 2013;19(1):53-8.
  14. 14. Iwai K, Kishimoto N, Kakino Y, Mochida K, Fujita T. In vitro antioxidative effects and tyrosinase inhibitory activities of seven hydroxycinnamoyl derivatives in green coffee beans. J Agric Food Chem. 2004;52(15):4893-8.
  15. 15. Wang HQ, Song KY, Feng JZ, Huang SY, Guo XM, Zhang L, et al. Caffeine Inhibits Activation of the NLRP3 Inflammasome via Autophagy to Attenuate Microglia-Mediated Neuroinflammation in Experimental Autoimmune Encephalomyelitis. J Mol Neurosci. 2022;72(1):97-112.
  16. 16. Brisdelli F, D'Andrea G, Bozzi A. Resveratrol: a natural polyphenol with multiple chemopreventive properties. Curr Drug Metab. 2009;10(6):530-46.
  17. 17. Herden L, Weissert R. The Effect of Coffee and Caffeine Consumption on Patients with Multiple Sclerosis-Related Fatigue. Nutrients. 2020;12(8):2262.

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst

Gerelateerde artikels

© MS Wijzer 2024