Over MS Wijzer

De website MS Wijzer werd in 2019 opgezet door wetenschappers in Vlaanderen en Nederland. “MS Wijzer” geeft uitleg over de invloed van bepaalde voedings- en levenswijze gerelateerde factoren op MS. Wetenschappers bespreken bij elk onderwerp het wetenschappelijk bewijs dat er momenteel voorhanden is. Op het internet is er heel wat informatie terug te vinden over de mogelijke invloed van bepaalde factoren op MS. Vaak is het echter onduidelijk welk onderzoek hier achter zit en wat de kwaliteit van dit onderzoek is. Soms is er een link beschikbaar naar de originele publicatie, maar de inhoud hiervan is voor een niet-wetenschapper vaak moeilijk te begrijpen.

“MS Wijzer” geeft uitleg over de invloed van bepaalde voedings- en levenswijze gerelateerde factoren op MS.

Om een goede inschatting te kunnen maken over de kans dat een factor invloed heeft op MS is het belangrijk te weten in welke onderzoeksmodellen de effecten zijn bestudeerd en wat de kwaliteit van het onderzoek is. De studies kunnen bijvoorbeeld uitgevoerd zijn op cellen die gebruikt worden om bepaalde ziektemechanismen te onderzoeken. Wanneer er effect van een voedingsstof op deze cellen gevonden is, is dat interessant, maar dit betekent nog niet dat deze stof ook een invloed heeft op MS. In hoe meer verschillende modellen of ziekten het effect is aangetoond, hoe krachtiger het bewijs. Ook de kwaliteit van de betreffende studie is belangrijk. Werden de experimenten wel op een goede manier opgezet en uitgevoerd en werden de correcte conclusies getrokken? Zijn er onafhankelijke studies gedaan die tot dezelfde conclusies hebben geleid? Al deze factoren zijn belangrijk om uiteindelijk een goede indicatie te krijgen over de invloed van een bepaalde factor op MS.

Bij elk onderwerp maken wetenschappers dus een inschatting van de sterkte van dit bewijs. Dit laatste wordt weergeven als een wijzer bij elk artikel. Indien de wijzer in het rood staat, wil dit zeggen dat er weinig bewijs is. Wanneer deze in het groen staat wil dit zeggen dat er veel bewijs voorhanden is.

Helaas is er voor geen enkele voedings- of levensstijlfactor sluitend bewijs dat deze MS kan voorkomen of verminderen. Ook de effectieve dosis of schadelijke bijwerkingen zijn veelal onduidelijk. Je zult op deze website dan ook geen adviezen over een geschikte dosis terugvinden. Gelukkig worden er meer en meer studies uitgevoerd en neemt het bewijs dat bepaalde factoren de ziekte kunnen beïnvloeden toe. We zullen dan ook regelmatig nieuwe artikels op deze site plaatsen en de reeds gepubliceerde artikels updaten.

Mocht je suggesties hebben voor onderwerpen die je graag besproken zou willen zien op deze site dan horen we dat graag. Deze suggesties kan je doorgeven via het contactformulier.

Tenslotte wensen we je veel leesplezier, we hopen dat je er iets aan hebt!

Het MS Wijzer team.

Jerome Hendriks, professor neuroimmunologie, Universiteit Hasselt
Bert op ’t eijnde, professor inspanningsfysiologie, Universiteit Hasselt
Tess Dierckx, doctoraatsstudent, Universiteit Hasselt
Marie B D’hooghe, hoofddocent aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie, VU Brussel
Nationaal MS Fonds, Rotterdam

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2024