Datum: 12 maart 2024
Deel dit artikel via:

MS en voeding: de kracht van het mediterrane dieet

“Dit dieet is al voor de zesde keer op rij verkozen tot het beste ter wereld”, zo luidde de titel van een recent artikel uit Het Nieuwsblad. Dit artikel beschreef de bevindingen van het jaarlijkse US News & World Report dat het mediterrane dieet jaar na jaar opnieuw verkiest als beste ter wereld (1). In dit artikel leg ik uit wat het mediterrane dieet precies is en hoe het voordelen kan bieden, ook voor mensen met MS.

Wat is het mediterrane dieet?

Het mediterrane dieet is geïnspireerd op de traditionele eetgewoonten van landen rondom de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Italië en Spanje. Er zijn talloze artikelen gepubliceerd over de gezondheidsvoordelen die aan dit dieet worden toegeschreven (2, 3). Het mediterrane dieet bestaat uit verse groenten en fruit, die een bron vormen van essentiële vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast nemen volle granen, zoals volkorenbrood en pasta, een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse maaltijden. Vis en gevogelte spelen een belangrijke rol als bron van respectievelijk omega-3-vetzuren en eiwitten. De consumptie van rood vlees wordt best gematigd. Noten, zaden en olijfolie, als voornaamste bron van vet in dit dieet, dragen bij aan de inname van gezonde vetten.

Hoewel zuivelproducten en rode wijn zijn toegestaan, wordt er aangeraden om deze met mate te consumeren. Suikerrijke producten en bewerkt vlees die in de Vlaamse voedingsdriehoek zelfs buiten de driehoek als een aparte categorie worden weergegeven, dragen niet bij aan een gezonde levensstijl en worden daarom best niet of zo weinig mogelijk geconsumeerd (3, 4).

De gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet

Talloze studies suggereren dat dit dieet de cardiovasculaire gezondheid verhoogt. Onderzoek toont aan dat de kans op een hartinfarct en andere ziekten als gevolg van (slag-)aderverkalking, verminderd wordt (5, 6). Lagere cholesterol levels als gevolg van het dieet, leiden – naast een verhoogde cardiovasculaire gezondheid – ook tot een verlaagde kans op diabetes type 2 (7, 8).Tevens verkleint het mediterraan dieet het risico op het krijgen van neurologische aandoeningen en wordt het verloop ervan gunstiger (2).

Het verband tussen een mediterraan dieet en multiple sclerose
In 2020 werden wereldwijd 2,8 miljoen gevallen van multiple sclerose (MS) gerapporteerd. De hoogste prevalentie werd waargenomen in Europa, met 142 gevallen per 100.000 inwoners. In tegenstelling tot de rest van Europa, noteerden de mediterrane landen een aanzienlijk lagere prevalentie van slechts 33 gevallen per 100.000 inwoners. Daar staat tegenover dat deze mediterrane landen sinds 2013 een toename in MS-patiënten kennen van 9%, een trend die waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan de verwestering van de samenleving en het daarmee samengaande voedingspatroon. Deze verwestering resulteert in een hogere prevalentie in Europa en Noord-Amerika, terwijl continenten zoals Afrika, waar het westerse dieet minder prominent aanwezig is, de laagste aantallen gevallen kennen (hoewel de beperkte gezondheidszorg en daardoor het uitblijven van veel diagnoses hier ook een rol spelen) (9).

Deze cijfers suggereren dat een gezond dieet mogelijks een cruciale rol speelt in het verlagen van het risico op MS (9). Onze samenleving kende de voorbije decennia een verandering in eetgewoonten, met een toename in de consumptie van verzadigde vetten, zout en bewerkte producten, en een afname van vezelinname (10).Deze verschuiving naar een meer westers dieet houdt verband met de wereldwijde toename van MS, aangezien diermodellen laten zien dat zout en verzadigde vetten ontstekingsbevorderend zijn en het ontstaan en progressie van MS kunnen versnellen (11).

Er is hoop

Gelukkig is er nog hoop voor degenen die op dit moment een westers dieet volgen. Recente studies tonen aan dat een verhoogde toewijding aan het mediterraan dieet leidt tot een vermindering van de MS-symptomen, waaronder depressie, angst, stress, slaapstoornissen, cognitieve problemen en fysieke inactiviteit. Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, rekruteerde de studie uitsluitend deelnemers uit Griekenland en is deze dus mogelijks niet representatief voor de gehele bevolking. Verder was de studie gebaseerd op subjectieve vragenlijsten, waarbij er een kans bestaat dat er nog andere, onbekende factoren (confounding factoren) een rol hebben gespeeld (12). Echter een andere studie met hetzelfde onderzoeksdoel toonde gelijkaardige resultaten aan. Ondanks dat de patiënten allemaal uit één behandelingscentrum gekozen waren, gebruikten de onderzoekers naast vragenlijsten ook objectieve metingen van de cognitieve en fysieke capaciteiten van de patiënten. Zij zagen hierbij het sterkste verband tussen toewijding aan het dieet en verbetering in symptomen in patiënten met progressieve MS en een lang ziekteverloop (13).

“In tegenstelling tot de rest van Europa, noteerden de mediterrane landen een aanzienlijk lagere prevalentie van slechts 33 gevallen per 100.000 inwoners. Daar staat tegenover dat deze mediterrane landen sinds 2013 een toename in MS-patiënten kennen van 9%, een trend die waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan de verwestering van de samenleving en het daarmee samengaande voedingspatroon.”

Het gaat om het totaal

Onderzoekers concludeerden dat deze gunstige effecten niet worden toegeschreven aan één specifieke voedingsgroep of -stof, maar aan de combinatie van ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van het dieet als geheel (14). Verder heeft het mediterrane dieet ook een positieve invloed op de darmflora, wat bijdraagt aan een gezondere balans van bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen voor de productie van gezonde, vaak ontstekingsremmende metabolieten uit onze voeding (15). Voorbeelden van ontstekingsremmende, antioxidante voedingsstoffen zijn onverzadigde vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en polyfenolen, afkomstig van onder andere groenten, fruit en vis (16, 17). Hierdoor draagt het dieet bij aan het creëren van een herstelbevorderende omgeving op plaatsen waar het hersenweefsel beschadigd is. Een specifiek voorbeeld dat aantoont dat de positieve effecten van het dieet niet worden toegeschreven aan één bepaalde voedingsstof of -groep is de hoge consumptie van vis. Vette vis bevat veel vitamine D en omega-3 vetzuren, componenten die in verband zijn gebracht met een verlaagd risico op MS. Onderzoek wijst namelijk uit dat het verhogen van de inname van vette vis en het gebruik van omega-3 supplementen de levenskwaliteit van MS-patiënten verbetert, met een vermindering van 60% in het aantal terugvallen (20). Desondanks vond een andere studie geen verschil in de progressie van de ziekte na behandeling met omega-3 supplementen in vergelijking met een placebo (21). Dit bevestigt dat – hoewel omega-3 vetzuren uit vis mogelijk positieve effecten hebben – ze slechts een deel uitmaken van een uitgebreid spectrum aan voedingsstoffen die gezamenlijk de voordelen van het dieet bieden, maar afzonderlijk vaak maar een beperkt effect hebben. Bovendien worden dergelijke studies vaak uitgevoerd in kleine groepen, wat de mogelijkheid op confounding factoren vergroot.

Hoewel we slechts enkele factoren van het mediterrane dieet en hun positieve rol hebben besproken, is het belangrijk te benadrukken dat er nog talloze andere stoffen zijn die deel uit maken van dit dieet en een gunstige invloed kunnen hebben op het ziekteverloop van MS (22).

Samenvatting

Samenvattend lijkt het mediterrane dieet, door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, niet alleen de symptomen van MS te kunnen onderdrukken, maar ook een algemeen positieve invloed te hebben op de gezondheid. Deze voordelen zijn het resultaat van de synergie tussen de verschillende componenten van het dieet. Deze eigenschappen kunnen niet worden toegewezen aan één bepaalde voedingscategorie, maar aan de combinatie van het volledige dieet. Indien je meer wilt weten over specifieke onderdelen van het dieet kan je ook de artikelen “Volkoren graanproducten”, “Vitamine D”, “Plantensterolen” en “Omega-3 vetzuren” lezen, die deel uitmaken van het mediterrane dieet.

Referenties

 1. mtm. Dit dieet is al voor de zesde keer op rij verkozen tot het beste ter wereld. Nieuwsblad. 2023 04/01/2023.
 2. Dinu M, Pagliai G, Casini A, Sofi F. Mediterranean diet and multiple health outcomes: an umbrella review of meta-analyses of observational studies and randomised trials. Eur J Clin Nutr. 2018;72(1):30-43.
 3. Martinez-Gonzalez MA, Hershey MS, Zazpe I, Trichopoulou A. Transferability of the Mediterranean Diet to Non-Mediterranean Countries. What Is and What Is Not the Mediterranean Diet. Nutrients. 2017;9(11).
 4. De voedingsdriehoek: de basis van een gezonde voeding: Pileje Laboratoire; 2022 [Available from: https://producten.pileje.be/tip/de-juiste-voeding-kiezen.
 5. Martinez-Gonzalez MA, Gea A, Ruiz-Canela M. The Mediterranean Diet and Cardiovascular Health. Circ Res. 2019;124(5):779-98.
 6. Richardson LA, Izuora K, Basu A. Mediterranean Diet and Its Association with Cardiovascular Disease Risk Factors: A Scoping Review. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(19).
 7. Pavlidou E, Papadopoulou SK, Fasoulas A, Papaliagkas V, Alexatou O, Chatzidimitriou M, et al. Diabesity and Dietary Interventions: Evaluating the Impact of Mediterranean Diet and Other Types of Diets on Obesity and Type 2 Diabetes Management. Nutrients. 2023;16(1).
 8. Milenkovic T, Bozhinovska N, Macut D, Bjekic-Macut J, Rahelic D, Velija Asimi Z, et al. Mediterranean Diet and Type 2 Diabetes Mellitus: A Perpetual Inspiration for the Scientific World. A Review. Nutrients. 2021;13(4).
 9. Walton C, King R, Rechtman L, Kaye W, Leray E, Marrie RA, et al. Rising prevalence of multiple sclerosis worldwide: Insights from the Atlas of MS, third edition. Mult Scler. 2020;26(14):1816-21.
 10. Hoffman K, Doyle WJ, Schumacher SM, Ochoa-Reparaz J. Gut microbiome-modulated dietary strategies in EAE and multiple sclerosis. Front Nutr. 2023;10:1146748.
 11. Matveeva O, Bogie JFJ, Hendriks JJA, Linker RA, Haghikia A, Kleinewietfeld M. Western lifestyle and immunopathology of multiple sclerosis. Ann N Y Acad Sci. 2018;1417(1):71-86.
 12. Tryfonos C, Pavlidou E, Vorvolakos T, Alexatou O, Vadikolias K, Mentzelou M, et al. Association of Higher Mediterranean Diet Adherence With Lower Prevalence of Disability and Symptom Severity, Depression, Anxiety, Stress, Sleep Quality, Cognitive Impairment, and Physical Inactivity in Older Adults With Multiple Sclerosis. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2023:8919887231218754.
 13. Katz Sand I, Levy S, Fitzgerald K, Sorets T, Sumowski JF. Mediterranean diet is linked to less objective disability in multiple sclerosis. Mult Scler. 2023;29(2):248-60.
 14. Casas R, Sacanella E, Estruch R. The immune protective effect of the Mediterranean diet against chronic low-grade inflammatory diseases. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2014;14(4):245-54.
 15. Riccio P, Rossano R. Diet, Gut Microbiota, and Vitamins D + A in Multiple Sclerosis. Neurotherapeutics. 2018;15(1):75-91.
 16. Haase S, Haghikia A, Wilck N, Muller DN, Linker RA. Impacts of microbiome metabolites on immune regulation and autoimmunity. Immunology. 2018;154(2):230-8.
 17. Armeli F, Bonucci A, Maggi E, Pinto A, Businaro R. Mediterranean Diet and Neurodegenerative Diseases: The Neglected Role of Nutrition in the Modulation of the Endocannabinoid System. Biomolecules. 2021;11(6).
 18. Lucas RM, Byrne SN, Correale J, Ilschner S, Hart PH. Ultraviolet radiation, vitamin D and multiple sclerosis. Neurodegener Dis Manag. 2015;5(5):413-24.
 19. Langer-Gould A, Black LJ, Waubant E, Smith JB, Wu J, Gonzales EG, et al. Seafood, fatty acid biosynthesis genes, and multiple sclerosis susceptibility. Mult Scler. 2020;26(12):1476-85.
 20. Jelinek GA, Hadgkiss EJ, Weiland TJ, Pereira NG, Marck CH, van der Meer DM. Association of fish consumption and Omega 3 supplementation with quality of life, disability and disease activity in an international cohort of people with multiple sclerosis. Int J Neurosci. 2013;123(11):792-800.
 21. Torkildsen O, Wergeland S, Bakke S, Beiske AG, Bjerve KS, Hovdal H, et al. omega-3 fatty acid treatment in multiple sclerosis (OFAMS Study): a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Arch Neurol. 2012;69(8):1044-51.
 22. Franco GA, Interdonato L, Cordaro M, Cuzzocrea S, Di Paola R. Bioactive Compounds of the Mediterranean Diet as Nutritional Support to Fight Neurodegenerative Disease. Int J Mol Sci. 2023;24(8).

wij·zer

 1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
 2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

 1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2024