Datum: 29 juni 2018
Deel dit artikel via:

Ginkgo Biloba

Wat is Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba (synoniem: Salisburia adiantifolia Sm.) is een boom die oorspronkelijk afkomstig is uit China. Hij staat ook bekend als de Japanse Tempelboom. Aan de zaden en bladeren worden al duizenden jaren heilzame effecten toegeschreven. Het zou -onder andere- helpen om de bloedsomloop te verbeteren.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Momenteel wordt het als geneesmiddel toegepast bij mensen met de ziekte van Alzheimer (dementie) waarbij het een bescheiden effect lijkt te hebben op het geheugen en het algemeen functioneren in het dagelijks leven.1 2

Wat zijn de bevindingen bij MS?

De toepassing van Ginkgo Biloba is in vijf studies onderzocht bij mensen met Multiple Sclerose (MS).3 Een deel van deze studies toonde aan dat Ginkgo Biloba een positief effect heeft op de concentratie en het geheugen, maar dit wordt niet door alle studies bevestigd.3 In een andere studie rapporteerden de patiënten een betere kwaliteit van leven als ze de ginkgo biloba hadden ingenomen. Er is ook een studie die aangaf dat het een gunstig effect kan hebben op de vermoeidheid.3 4

Hoe wordt het toegediend?

Ginkgo Biloba wordt verwerkt onder tabletten, siroop of druppels die via de mond worden ingenomen. Het kan ook in de vorm van thee worden gedronken. Ginkgo Biloba extract wordt eveneens verwerkt in cosmetica en huidpatches. Afhankelijk van de producent varieert de hoeveelheid Ginkgo Biloba extract in preparaten. Vaak bevatten de preparaten nog andere werkzame stoffen, zoals Ginseng wortel, taurine, vitaminen en mineralen.

Afhankelijk van de producent varieert de hoeveelheid Ginkgo Biloba extract in preparaten.

Er zijn twee preparaten (Tavonin, Tanakan) die als geneesmiddel op de markt zijn en die worden gebruikt in de indicatie Ziekte van Alzheimer. Er zijn ook formuleringen van Ginkgo Biloba die als voedingssupplement vrij verkocht worden, hierbij is er minder controle op de exacte dosering en samenstelling dan bij geneesmiddelen. Er zijn geen data over het gebruik bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en het gebruik dient in dat geval dan ook vermeden te worden.

Wat zijn de bijwerkingen?

De meeste klinische studies met Ginkgo Biloba tonen aan dat er evenveel bijwerkingen zijn als bij mensen die met een placebo (niet-actieve stof) behandeld zijn. Dit betekent dat men, gebaseerd op deze studies, geen bijwerkingen verwacht van Ginkgo Biloba. In één studie bleken de patiënten die Ginkgo Biloba kregen iets meer last te hebben van misselijkheid, maar er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld.5 Er is wel melding gemaakt van mogelijk een verhoogd risico op een epileptische aanval bij mensen die lijden aan epilepsie of mensen die meer risico hebben op epileptische aanvallen. Bij deze personen dient het gebruik van Ginkgo Biloba vermeden te worden.

Wat betekenen deze bevindingen?

Op basis van de bestaande gegevens kunnen we zeggen dat Ginkgo Biloba mogelijks een effect heeft op concentratie en geheugen alsook vermoeidheid. Dit effect is echter niet onomstotelijk bewezen daar er ook studies zijn die geen effect konden aantonen. Gezien Ginkgo Biloba geeft geen ernstige bijwerkingen.

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2024