Datum: 29 juni 2018
Deel dit artikel via:

Zuivel / het melk-eiwit: butyrofiline

Eiwitten heeft iedereen nodig

Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig als brandstof, maar ook voor de groei en het herstel van weefsels. Hiervoor worden eiwitten in het lichaam afgebroken tot aminozuren, de bouwstenen waaruit al onze weefsels zijn opgebouwd. Eiwitten halen we uit onze voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor volwassenen is 0,8 tot 1,2 gram per kg lichaamsgewicht. Belangrijke bronnen voor eiwitten zijn peulvruchten, vleesproducten, eieren en zuivelproducten.

Melk en Multiple Sclerose

Verschillende studies suggereren dat er een link bestaat tussen de consumptie van melk en multiple sclerose (MS)1. Een wereldwijde studie uit 1992 onderzocht bij inwoners uit 27 landen de relatie tussen de consumptie van zuivelproducten en de prevalentie van MS.

Er is een sterke samenhang tussen de consumptie van melk en de prevalentie van MS, maar dat geldt niet voor andere zuivelproducten.

Deze studie laat zien dat er een sterke samenhang is tussen de consumptie van melk en de prevalentie van MS. Dit verband werd niet gevonden voor andere zuivelproducten zoals boter of kaas. Als mogelijke verklaring wordt gesuggereerd dat bepaalde stoffen, die nog wel aanwezig zijn in melk maar niet meer in verder verwerkte zuivelproducten, een rol spelen bij het ziekteproces van MS.

Welke rol speelt butyrofiline?

Nader onderzoek uit 20002  en 20043 4  met zowel proefdieren als MS patiënten laat zien dat het melk-eiwit butyrofiline (of butyrophilin) hierbij een rol zou kunnen spelen. De moleculaire structuur van butyrofiline lijkt erg veel op die van een bepaald eiwit, genaamd myelin oligodendrocyte protein (MOG). MOG is een van de bouwstenen van de myelineschede rondom onze zenuwbanen. Hierdoor kan het immuunsysteem, na in contact te zijn gekomen met butyrofiline, ook gaan reageren op MOG.

In de studie uit 2004 hebben onderzoekers aangetoond dat het immuunsysteem van patiënten met MS reageert tegen butyrofiline en dat ook antilichamen tegen MOG reactief zijn tegen butyrofiline. In hoeverre deze kruisreactiviteit bijdraagt aan het ontstaan of aan het verergeren van MS, blijft echter tot op heden onduidelijk.

Wat betekent dit voor MS?

Blootstelling via de omgeving aan antigenen die op MOG lijken, kan echter ook een positief effect hebben op het immuunsysteem: er treedt gewenning op. Het immuunsysteem wordt daardoor tolerant voor dit antigen. Zo hebben onderzoekers2 laten zien dat in een ratmodel voor MS inspuiting van butyrofiline bij reeds zieke dieren ervoor zorgde dat de immuunreactie tegen myeline sterk verminderd werd. Een vergelijkbaar effect werd door een andere onderzoeksgroep4 gevonden in een muismodel voor MS. Tot op heden zijn er echter geen studies gedaan met menselijke proefpersonen, waardoor deze resultaten niet zomaar vertaald kunnen worden naar iemand met MS.

Samenvatting

Op basis van de dierstudies in muizen en ratten lijkt het melk-eiwit butyrofiline een interessante kandidaat voor de ontwikkeling van nieuwe immunomodulerende therapieën. Echter,er lijken geen directe aanwijzingen te zijn dat de consumptie van melk heilzaam, dan wel schadelijk is voor iemand met MS.

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2022