Datum: 20 december 2019
Deel dit artikel via:

Chocolade

Chocolade: een belangrijke bron aan flavonoïden

Chocolade is gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa. Ondanks dat het vooral gekend is als een suiker- en vetrijk snoepgoed, kunnen bepaalde bestanddelen van chocolade ook een gunstig effect hebben op de gezondheid. Rauwe cacao is namelijk één van de grootste bronnen van flavonoïden (voornamelijk catechinen) in onze voeding. In Nederland maakt cacao tot 20% uit van de dagelijkse flavonoïden-inname bij volwassenen, en bij kinderen ligt dit percentage zelfs nog hoger1.

Flavonoïden hebben veel positieve gezondheidseffecten. Zo verlaagt het je risico op cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde types van kanker, en heeft het een gunstige werking in verschillende hersenaandoeningen. Dit kan deels verklaard worden door hun ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen2.

 

Cacaoflavonoïden beschermen hersencellen en verbeteren de cognitie.

Neurobescherming

Voor cacaoflavonoïden zijn gunstige effecten in de hersenen reeds aangetoond. Verschillende klinische studies demonstreerden namelijk dat de dagelijkse consumptie van een flavonoïderijk cacaodrankje of zwarte chocolade de cognitie kan verbeteren. Ook bleek dat dit een beschermend effect heeft op hersencellen, zowel bij mensen met verminderde cognitie als bij gezonde mensen. Zo kon de inname zorgen voor het verbeteren van de algemene cognitie, oplettendheid, verwerkingssnelheid, en geheugen. Dit effect wordt toegewezen aan de directe neuroprotectieve effecten van de flavonoïden en aan een verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen3,4.

Wat betekent dit voor MS?

Recent is het effect van cacao in relapse-remitting MS (rrMS) onderzocht in een klinische studie. Hierbij dronken patiënten 6 weken lang elke ochtend een kop warme rijstmelk met flavonoïde-rijk of flavonoïde-arm cacaopoeder. Het drinken van flavonoïde-rijke chocolademelk resulteerde in minder vermoeidheid en pijn, en een beter uithoudingsvermogen van de patiënten. Dit is momenteel echter de enige studie die het effect van cacao in MS onderzocht en er werd slechts een beperkt aantal parameters gemeten in 40 patiënten. Herhaling met een grotere groep patiënten en het meten van extra parameters, zoals bijvoorbeeld cognitie, is noodzakelijk om meer sluitende informatie te krijgen over het effect van cacao in MS5.

Samenvatting

Cacao lijkt pijn en vermoeidheid in rrMS-patiënten te verminderen, mogelijk doordat het een hoge concentratie aan flavonoïden bevat. Wel is er maar één studie die het effect van cacao in MS onderzocht en is verder onderzoek noodzakelijk. Echter, aangezien de positieve effecten van cacao flavonoïden op neuroprotectie en cognitie al meermaals zijn aangetoond in zowel dieren- als klinische studies, is het niet onwaarschijnlijk dat cacao een gunstige invloed heeft op de symptomen die gepaard gaan met MS.

 

Referenties

  1. Lamuela-Raventós, Rosa M & Romero-Pérez, A.I. & Andres-Lacueva, Cristina & Tornero, A.. (2005). Review: Health Effects of Cocoa Flavonoids. Food Science and Technology International . 11. 159-176.
  2. Shay, J., Elbaz, H. A., Lee, I., Zielske, S. P., Malek, M. H., & Hüttemann, M. (2015). Molecular Mechanisms and Therapeutic Effects of (-)-Epicatechin and Other Polyphenols in Cancer, Inflammation, Diabetes, and Neurodegeneration. Oxidative medicine and cellular longevity, 2015, 181260.
  3. Nehlig A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716–727.
  4. Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., De Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in nutrition, 4, 19.
  5. Coe S, Cossington J, Collett J, et al. A randomised double-blind placebo-controlled feasibility trial of flavonoid-rich cocoa for fatigue in people with relapsing and remitting multiple sclerosisjournal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2019;90:507-513.

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2024