Datum: 28 mei 2018
Deel dit artikel via:

Curcumine

Wat is curcumine?

Curcumine is een polyfenol: een chemische verbinding in een plant. Het is de belangrijkste actieve stof in de natuurlijke specerij kurkuma of geelwortel. Kurkuma is één van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten, het zorgt voor smaak en de gele kleur. Voor curcumine is een reeks biologische effecten beschreven. Er zijn namelijk indicaties dat curcumine ontstekingswerend, cholesterol-verlagend, spijsverteringsbevorderend en spierversterkend kan werken. Het heeft ook een belangrijke anti-oxidatieve werking.

In Azië wordt curcumine reeds honderden jaren gebruikt in crèmes ter behandeling van pijn en ontstekingen. Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine effectief kan zijn in de behandeling van reuma, darmaandoeningen en psoriasis. De effectiviteit wordt ook nagegaan bij hartaandoeningen en bepaalde kankers. Curcumine is reeds getest in mensen als potentieel geneesmiddel in verschillende neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, dementie en schizofrenie.

Wat doet curcumine in MS?

Er zijn aanwijzingen1 2 3 4   dat curcumine verschillende ziektemechanismen in Multiple Sclerose (MS) kan onderdrukken. Studies op celkweek modellen hebben aangetoond dat curcumine de zenuwontsteking onderdrukt en de aanmaak van onstekingsstoffen remt. Curcumine verhindert ook de dood van de myeline-producerende cellen en stimuleert zelfs de aanmaak van myeline. In proefdiermodellen voor MS worden deze effecten van curcumine bevestigd. Curcumine vermindert namelijk de ernst van de MS symptomen door op verschillende manieren de ontsteking van de zenuwen te verhinderen. Zo onderdrukt curcumine de aanmaak van bepaalde ontstekingsfactoren en verhindert het het binnendringen van schadelijke cellen in de hersenen. Daarnaast bevordert curcumine ook bepaalde mechanismes om het myeline terug te herstellen.

Wat betekenen deze bevindingen?

Het feit dat curcumine gunstige effecten heeft in celkweek- en diermodellen voor MS, wil echter nog niet zeggen dat deze stof ook de ziektesymptomen in mensen met MS daadwerkelijk kan onderdrukken. De gebruikte modellen zijn slechts representatief voor (de ziektemechanismen in) MS, maar curcumine werd nog niet gebruikt bij mensen die de ziekte echt hebben. Grootschalige, klinische studies in MS patiënten zijn dan ook noodzakelijk om het preventief of therapeutisch effect in MS zorgvuldig te kunnen bepalen.

De grootste uitdaging in de verdere commerciële ontwikkeling van curcumine is de slechte wateroplosbaarheid en de lage opname en stabiliteit van curcumine in ons lichaam. Er zijn reeds enkele humane studies uitgevoerd met curcumine in patiënten met de ziekte van Alzheimer. Deze studies hadden teleurstellende resultaten, mogelijks door de slechte lichaamsopname na orale toediening (via de mond dus). Om die reden zijn farmaceutische bedrijven op zoek naar andere toedieningsmogelijkheden om de eigenschappen van curcumine in ons lichaam te verbeteren. Momenteel lopen er enkele studies5 6 waarin mensen met MS zulke nieuwe curcumine preparaten toegediend krijgen, maar de resultaten hiervan zijn nog niet gekend.

Wat zijn de bijwerkingen?

Klinische studies1 2 suggereren dat hoge dosissen curcumine veilig zijn en weinig bijwerkingen hebben, maar de lange termijnseffecten zijn nog niet onderzocht. Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine de werking van bepaalde geneesmiddelen kan verminderen of juist versterken, hetgeen potentieel gevaarlijk kan zijn. Voorzichtigheid is daarom geboden bij het gebruik van curcumine als voedingssupplement, indien men reeds andere medicatie gebruikt. Aanbevolen wordt om het gebruik van curcumine met de behandelende arts of apotheker te bespreken alvorens ermee te starten.

Samenvatting

Curcumine zit in het kruid kurkuma en heeft een sterk potentieel in het onderdrukken van de symptomen en ziekteprocessen in verschillende MS modellen. Gezien de lage opname in het menselijk lichaam is de ontwikkeling van nieuwe curcumine preparaten noodzakelijk. De werkzaamheid van deze preparaten moet nog worden onderzocht in klinische studies in patiënten met MS alvorens te concluderen of curcumine deze ziekte kan onderdrukken.

wij·zer

  1. (de; m; meervoud: wijzers) iets dat wijst: de wijzers van een horloge; bladwijzer, wegwijzer
  2. (bijv. naamwoord) vergrotende trap van ‘wijs’ – met veel kennis en inzicht; verstandig

wij·ze

  1. (zelfstandig naamwoord, meervoud: wijzen) manier waarop, levenswijze

Meer uitleg bij termen omtrent multiple sclerose
Bekijk onze verklarende woordenlijst
© MS Wijzer 2024